FAQ: Jak rozpoznat samičku od samečka?

Nezáleží na tom, pro které pohlaví se rozhodnete. O samečcích se sice říká, že se dají rychleji ochočit, ale já sám mám s každým jednotlivým zvířátkem rozdílné zkušenosti. Při nákupu se nechte vést svým citem a vezměte si toho křečka, který se vám bude nejvíc líbit.

Každý prodavač ve specializovaných prodejnách i chovatel křečků vás samozřejmě bude o pohlaví zvoleného křečka informovat. Jistě to však budete chtít poznat i vy sami. U samečků je vzdálenost mezi řitním a pohlavním otvorem viditelně větší než u samiček. Kromě toho mají samečkové špičatější zadeček. U pohlavně zralých samečků (od 4.-5. týdne života) se dají zřetelně rozpoznat varlata napravo i nalevo od řitního otvoru.

Chovat jednoho křečka je podstatně snadnější, než se starat o páreček. Křečci jsou samotáři. Ani ve volné přírodě nežijí ve společenství. Samečkové a samičky se scházejí pouze v období páření, ale velmi rychle se opěr rozejdou. A také samičky žijí společně  se svými mláďaty jen několik týdnů. Proto ani křeček v péči člověka, nepotřebuje žít ve společnosti dalších křečků.

 

Zdroj: vlastní zkušenosti /  publikace "Křeček", Otto von Frisch /  publikace "Křeček", Helena Piersová