FAQ: Křeček mě neustále kouše, jak tomu zabránit?

Pokud na vás není křeček zvyklý, cítí se ohrožen nebo má strach, může vás kousnout. Je k tomu vybaven celkem silnými hlodáky s jejíchž pomocí dokáže rozkousávat i tvrdé oříšky. Kousnutí do prstu je sice bolestivé, avšak většinou není až do krve. Křeček se tak většinou brání novému a neznámému prostředí. V žádném případě jej za toto chování netrestejte nebo hlasitě nenadávejte, stresovaný křeček by se mohl bránit ještě úporněji.
Jestliže jste si pořídili nového křečka do nové klece nebo akvária, ponechte jej několik dní, aby si na na nové působiště zvykl. Musí prozkoumat a očichat všechny předměty, které ještě nezná. Teprve poté jej můžete opatrně vytáhnout a postupně se s ním seznamovat. V žádném případě jej však nevytrhujte z hlubokého spánku. Křeček si musí postupně zvyknout na váš pach a časem poznat, že mu neublížíte, proto není dobré si před hraním s křečkem mýt ruce nebo mazat nějakými krémy. Při vytahování křečka jej netiskněte a jestliže nechce zpočátku na ruku nebo na ní vrčí, použijte jako lest trubku z toaletního papíru pro jeho transport z klece ven.
Vraťme se ale nyní k původnímu problému a to jak odnaučit křečka kousání. Bohužel neexistuje okamžité řešení, ale s časem se toto dá zcela eliminovat a vyřešit. Je třeba dodržovat několik doporučení. Brát křečka na ruku alespoň 2x týdně, ruka by měla sloužit jako překladiště mezi klecí a volným prostorem. Ruka musí křečka zvedat opatrně tak, aby se ji nebál. Ruka by na sobě neměla mít pach jídla a taktéž by neměla být cítit nějakou kosmetikou. Pokud se křeček snaží do ruky kousnout, jemně na něj foukněte směrem k čumáčku - je to pro něj jiný zajímavý podnět, tento úkon klidně opakujte vícekrát. V zásadě lze říci, že tímto způsobem odnaučite křečka kousat zhruba do dvou týdnů, potom již ruku svými zuby zkoumat nebude. Každá další osoba, které s křečkem přichází do styku však musí projít stejnou procedurou.

Upozornění 1: Jestliže máte křečka v kleci a dáváte mu nějaké zajímavé jídlo i přes mříže, upozorněte své děti a případnou návštěvu, že není dobré mezi mřížemi strkat do klece prsty - křeček je zvyklý, že takto dostává krmení a může nečekaně do prstu hryznout.

Upozornění 2: Jestliže křečka dlouhou dobu z klece nebudete rukou vytahovat, křeček váš pach zapomene, obecně se tato doba pohybuje od 3 týdnů do dvou měsíců, nezapomeňte tedy, že alespoň 1× týdně je třeba jej vytáhnout a třeba pohladit.

Upozornění 3: Pokud vás křeček kouše příliš agresívně, je možné, že se jedná o křečici, která je březí. Chrání si tím své teritorium, tak ji příliš nerušte. Takováto křečice si buď vylepšuje svůj domeček nebo jej stěhuje do jiného místa klece. O mláďátkách si můžete přečíst na jiném místě tohoto webu.