FAQ: Čím je tvořena správná výživa křečka?

Čím křečka krmit? 

Obstarávání potravy pro křečka je snadné a finančně nenáročné. Není vybíravý a stačí mu jen malé množství. Mnohé najdete pro křečka na zahrádce nebo na procházce a ze zeleniny a ovoce, kterou si kupujete pro sebe, mu vždy stačí ukrojit jen malý kousek. Nekrmte však křečka odpadky nebo zbytky jídla. Čím hodnotnější stravu mu budete dávat, tím bude zvířátko zdravější. Různorodou a zdravou potravu můžete vybírat sušenou, zelené a šťavnaté krmení, bílkovinnou a živou potravu. Ve specializovaných prodejnách naleznete široký výběr vhodné potravy i pro křečky. Čím bude potrava rozmanitější, tím bude váš křeček spokojenější.

 

Vhodné krmení

Sušené krmivo: hotová obilná směs, peleta pro křečky, oříšky (burské, lískové, vlašské), obilí (pšenice, oves, kukuřice), semena (slunečnicová, dýňová, konopná), ovesné vločky

Sušené krmivo je nejdůležitější součástí jídelníčku vašeho křečka. Měli byste je mít doma vždy v zásobě. Budete-li křečkovi dávat hotové krmivo, které mu koupíte ve specializované prodejně, můžete si být jisti, že dostává všechny důležité živiny. Takzvané pelety (lisované krmivo) a hotové obilné směsi obsahují bílkoviny, tuky, uhlohydráty, minerální látky a vitamíny ve správném množství a složení. Je však důležité, aby křeček, který dostává výlučně sušené krmivo, dostával také dostatečné množství pitné vody a abyste balíčky s tímto krmivem uchovávali v suchu, jinak by se mohly zkazit. Křečkovi můžete dávat pouze nepražené burské oříšky (nesolené, neslazené, nekaramelizované).

Šťavnaté zelené krmení: zelenina (mrkev vč. listů, květák, rajče, okurka, paprika kapie, listový špenát, hlávkový salát, celer), ovoce (jablko, hruška, broskev, meruňka, bluma, jahoda), volně rostoucí rostliny (pampeliška, jetel, žabinec, luční tráva, kokoška pastuší tobolka, paznehtík)

Doplněním o zelené krmivo, ovoce a zeleninu získá strava křečka na rozmanitosti. Šťavnaté a zelené krmivo je důležitým dodavatelem vitamínů. Zelené krmivo se dá snadno obstarat hlavně od jara do podzimu z vlastní zahrádky nebo na vycházkách v přírodě. Musíte však dbát na to, abyste s krmivem křečkovi nedávali i škodliviny (netrhané u silnic kvůli výfukovým plynům, na trávnících, kde jsou venčeni psi atd.). Také především kupovanou zeleninu a ovoce byste měli důkladně umýt v čisté vodě a poté osušit, protože příliš vlhké ovoce a zelenina mohou způsobit průjem.

Živá potrava: mouční červi

Ve volné přírodě se křečci živí převážně semeny a zeleným krmivem, ale také drobnými živočichy, například hmyzem a jeho larvami. Nejsou tedy v žádném případě čistými býložravci, ale konzumují smíšenou stravu. Kromě moučných červů jsou vhodní i cvrčci a sarančata (k dostání v prodejnách však jen občas). Mouční červi jsou larvy moučných brouků. Jsou k dostání v každé dobře zásobené specializované prodejně. Nejsnadněji je donesete v zavařovací sklenici naplněné do poloviny ovesnými vločkami, kterou přikryjete malým šátkem. Sklenici nechte v místnosti při pokojové teplotě (ani na topení ani na slunci). Každé 2 dny dávejte do sklenice čerstvé osušené listy salátu nebo zeleniny, aby měly larvy potřebné vitamíny. Nic se nestane, jestliže se z moučných červů stanou kukly a nakonec mouční brouci. Většina křečků mezi nimi nedělá rozdíl. Čas od času sklenici vyprázdněte, vyčistěte, osušte, znovu naplňte a živé larvy či brouky tam opět vložte. Pokud to neuděláte, utvoří se ve sklenici plíseň a křeček může onemocnět.

Bílkovinná potrava: maso, netučný tvaroh, jogurt (i ovocný)

Za malý kousíček syrového netučného hovězího nebo telecího masa 1-2x týdně vám bude křeček vděčný. Nejvhodnější je mleté maso, které mu nemůže zaskočit. Křečci mají rovněž velmi rádi jogurt, proto jim ho pravidelně dávejte. Obě tyto potraviny však podávejte ve velmi malém množství, které křeček ihned sní, jinak se potrava rychle zkazí a znečistí klec.

Ostatní doplňky: pitná voda, vitamínové kapky, luční seno, větvičky buku, javoru, vrby, lísky, ovocných stromů (k ohlodávání), psí suchary

O přirozené broušení zoubků se postará obilná strava, ořechy a větvičky. Vhodný je také kousek psího sucharu. Ve specializovaných prodejnách jsou k dostání takzvané kameny k ohlodávání, které jsou obohaceny vápníkem a stopovými prvky. Ořechy však dávkujte v malém množství, obsahují velké množství tuků.Luční seno můžete také koupit ve specializovaných prodejnách nebo sami usušit (posekanou trávu nechte usušit na slunci a skladujte za přístupu vzduchu, aby neplesnivělo, plesnivé seno je jed!). Toto syrové krmivo je velmi důležité, protože obsahuje vlákninu, která prospívá trávení a tím i zdraví křečka. Kromě toho křeček rád používá seno na stavbu svého hnízdečka.

 

Správné množství potravy

Potřebné denní množství potravy křečka zlatého je asi 15 g (2 čajové lžičky) obilné směsi, k tomu přidáme 2-3 moučné červy a malé množství ovoce, zeleniny nebo zeleného krmiva. Trpasličí křečci (např. džungarští) potřebují asi polovinu uvedeného množství. Čerstvé krmivo, které křeček v průběhu 24 hodin nesní, vyndáme z klece. Nic, co může začít hnít, plesnivět nebo se kazit, nesmí zůstat v kleci.

 

Pitná voda

Názory a zkušenosti na téma pitná voda se rozcházejí. Někteří křečci pitnou vodu odmítají a potřebu tekutin pokrývají pouze zeleným a šťavnatým krmivem. Jiní reagují podrážděně, pokud nemají vodu neustále k dispozici. Nic tedy nepokazíte, pokud budete svému křečkovi nabízet vodu v napáječce. Nejvhodnější je minerální voda pokojové teploty, která neobsahuje kysličník uhličitý (bublinky). Křečkům škodí chlorovaná voda a perlivá minerální voda.

 

Nevhodné krmení

Syrové fazole, klíčky brambor, zelené části bramborových hlíz a rajčat, bolehlav, zlatý déšť, ocún, nakládaná nebo mražená zelenina.


10 důležitých pravidel pro krmení

  1. Podáváme rozmanitou potrav.
  2. Krmení a vodu dáváme křečkovi i přes den, tedy v době jeho spánku. Křečci mají rádi malé přesnídávky.
  3. Podáváme pouze čerstvé a kvalitní krmení.
  4. Pravidelně podáváme vitamínové kapky pro malé hlodavce (k dostání ve specializovaných obchodech, dávkování dle návodu na obalu). Nakapeme na moučné červy nebo do jogurtu.
  5. Zelené krmení netrháme u silnic (výfukové zplodiny) ani na loukách, kde chodí příliš mnoho psů (bakterie ze psí moči a stolice) ani na okraji zemědělsky využívaných ploch (pesticidy).
  6. Kupovanou zeleninu, salát a ovoce před podáváním omyjeme v čisté vodě a necháme oschnout.
  7. Křečky nekrmíme vařenými nebo pečenými potravinami (zbytky jídla).
  8. Vyvarujeme se náhlých změn při krmení.
  9. Podáváme pouze malé kousky potravy (zeleninu a ovoce nakárjíme), jinak se potreva zkazí.
  10. Všechny potraviny by měly mít pokojovou teplotu. Křečky tedy nekríme potravou, kterou jsme právě vyjmuli z chladničky.

 

Zdroj: vlastní zkušenosti /  publikace "Křeček", Otto von Frisch /  publikace "Křeček", Helena Piersová