FAQ: Jak zhodnotíme zdravotní stav křečka?

Křeček je obvykle zdravý, když je správně krmen, má dost pohybu a jeho klec je udržována v suchu, čistotě a teple. Ale i při nejlepším péči může onemocnět.

Chyby v péči, následkem kterých může křeček onemocnět

-     špatné krmivo
-     jednostranná potrava
-     průvan
-     rychlé střídání chladu a horka
-     vysoká či nízká vzdušná vlhkost
-     nedostatek možnosti ke hlodání, hrabání a šplhání
-     současný chov více zvířat, která se vzájemně nesnášejí (stres)
-     narušování klidu v době spánku

Jak poznáte, že je křeček nemocný?

-     odmítá potravu
-     schouleně sedí, je unavený a ospalý
-     kolem ocásku má morkou a ušpiněnou srst - to je známka průjmu
-     teče mu z očí a nosu
-     přestane se mu lesknout srst
-     v srsti může se mu lesknout srst


Co dělat, když křeček vypadá nemocně?

Když máte jakékoliv obavy, odneste křečka k veterináři. Do té doby se postarejte, aby byl křeček v teple a měl dost čerstvé vody.

První pomoc při nachlazení: křeček je apatický, slzí mu oči, má malý zájem o potravu. Postavte klec na teplé místo (21-23°C). Pokud po tomto opatření křeček stále nežere, obraťte se na veterináře.

První pomoc při průjmu: měkká až tekutá stolice je často reakcí na chybnou péči, například nevhodnou potravu, moc teplé či vlhké prostředí, špinavou vodu k pití nebo jakékoliv jednostranné krmení. V takovém případě vynechejte zelené krmivo, ovoce a jinou potravu s vysokým obsahem tekutin. Krmte křečka pouze obilím, kvalitním senem a připravte mu vlažný heřmánkový čaj nebo velmi slabý černý čaj (bez cukru). Pokud po jednom dni nedojde ke zlepšení, zajděte k veterináři.

Návštěva veterinárního lékaře

K veterinárnímu lékaři je nejvhodnější přijít spíše ve večerních ordinačních hodinách. Křečka převážejte pokud možno v jeho kleci, přes kterou přehodíte deku, aby nebyl vystaven průvanu. Je-li klec příliš velká, přepravujte křečka ve vhodné přepravní schránce, do které jste vložili trochu jeho podestýlky a část jeho hnízda. Nepoužívejte čerstvou podestýlku, protože veterinář potřebuje většinou k určení diagnózy provést rozbor stolice.

Desinfekce

V některých případech, například při průjmu nebo napadení kožním parazitem, je nutné křečkovo obydlí desinfikovat. Klec i veškeré příslušenství důkladně umyjte v teplé vodě. Potom vše umyjte ve vhodném desinfekčním prostředku z lékárny nebo specializované prodejny podle přiloženého návodu. Nakonec znovu omyjte teplou vodou, nechte vše oschnout a klec znovu uspořádejte jako po každém běžném čistění.

Na likvidaci kožních parazitů, které napadly křečka a zdržují se v jeho srsti a ve všech dalších teplých temných místech (včetně vaší postele), použijte ověřené účinné antiparazitikum BIO KILL – přípravek na ničení ektoparazitů u domácích zvířat. Spray dostupný v lékárnách, o objemu 450 ml, přijde na cca 300 Kč.

 

Zdroj: vlastní zkušenosti /  publikace "Křeček", Otto von Frisch /  publikace "Křeček", Helena Piersová