FAQ: Jak stavět dřevěné cestičky v kleci?

Pokud se rozhodnete přistavět křečkům nějaké pomocné cestičky v kleci, pak se nám osvědčily dřevěné lišty přímo ze specializovaných obchodů. U nás pořizujeme vše potřebné v místním Baumaxu v sekci 16 označené Stavba - Lišty, kde nakupujeme 5cm široké cestičky. Po zakoupení je přelakujeme dvěma vrstvami bezbarvého laku a poté dále zpracováváme a připravujeme pro umístění do klece. Bezbarvý lak zde je velmi důležitý, chrání totiž dřevo před možnou vlhkostí od našeho miláčka.

Baumax - sekce 16 Baumax - pohled na lišty Baumax - pohled do skříněk Baumax - detail výběru

Tvorba cestiček záleží výhradně na naší fantazii, pro případné úpravy velikosti nebo nutného seříznutí pod nějakým úhlem se nám osvědčila běžná pilka na železo. Ta na následujících obrázcích je sice trochu rezavá, ale pro účely focení jsme zrovna žádnou krásnou zánovní nenašli, snad se příště polepšíme :-). Ideální je cestičky umisťovat podél klece a v případě nějakého stoupání či klesání pak nezapomeňte kolmo k cestičce nalepit stejnědlouhé kousky špejlí po cca 3 až 4cm - pomůžete tak křečkovi k lepší chůzi bez prokluzu. Pokud by mu to zde příliš klouzalo, pak by cestičku vůbec nepoužíval. Kousky špejlí lepíme k cestičkám sekundovým lepidlem (nejlépe gelovým) a až všechny zaschnou, překryjeme je ještě jedním nebo dvěma nátěry laku, tím se zabrání jejich možnému odpadnutí.

Jak nařezat cestičky Jak nařezat cestičky Jak nařezat cestičky Jak uchytit špejle na cestičky

Pokud už cestičky máme, můžeme také do rohu dodělat vhodné trojúhelníky. My postavíme vždy jeden poblíž dvířek do klece tak, aby zde bylo možno jednoduše měnit a doplňovat jídlo. K tomuto účelu je velmi vhodná kameninová nebo keremická miska (umělohmotné jsou moc lehké a křeček by je brzy převrhl). Dřevěné kousky cestiček jsme původně k sobě lepili, což se však časem moc neosvědčilo, protože při sprchování se tyto kusy od sebe oddělovaly. Časem jsme tedy vyvinuli lepší metodu spojování drátem o průřezu 0.75mm2, který se dá zakoupit v téměř každém elektroobchodě. Před spojením je nutno dřevěné díly provrtat dírkou o průměru cca 1mm a poté spojit. Samotný spoj by měl být z druhé strany, než je ta, po které křeček bude chodit. Nezapomeňte, že drátěný spoj musí být kvalitní a nesmí vystupovat nad cestičku, protože křeček by si zde mohl zaseknout tlapku!

Ověření umístění trojúhelníku Instalace trojúhelníku včetně zábradlí Doplnění krmítka Pohled na drátové spojky zespodu.

Zespodu jsou dráty zkrouceny pomocí kleští do sebe a případně zkráceny na minimum a zapájeny cínem. Spojování pomocí cínu se nám velmi osvědčilo, protože neobsahuje žádné ostré hrany, o které by se křeček mohl poranit. Finálně je třeba i na tyto spoje na nést jednu nebo dvě vrstvy bezbarvého laku, tím zamezíme korozi a také znemožníme, aby se křeček jakkoliv o spoje zachytil. Podobným způsobem se cestičky uchycují i ke kleci. Zatím se nám naštěstí nestalo, že by kterýkoliv křeček okusoval tyto spoje, takže cestičky drží a jsou odolné i proti sprchování a mytí, které takto může proběhnout velmi rychle.