FAQ: Jak a proč vznikl tento web?

První verzi stránek zaměřených na naše křečky jsme se rozhodli vytvořit již na začátku roku 2003. Znamenalo to začít sbírat a hlavně třídit porůznu uložené (ještě analogové) fotografie a skenovat je do PC, čímž kvalita dost utrpěla, ale co se dá dělat. Novější fotky jsou již přímo z digitálního fotoaparátu, což by se mělo dostatečně projevit. Po sesbírání požadovaných podkladů byl vytvořen web se čtyřmi odkazy na naše první čtyři křečíky - Buřta, Vypínače, Velkého a Malého Šmejda. Pojďme se tedy poohlédnout do historie, jak to vše vlastně začalo.

Naše první generace křečků - Buřt a Vypínač, jen zkoušeli chodit po zemi ve volně poházených trubkách a to se jim dost zalíbilo. Časem jsme tyto trubky poslepovali, ale to již nastoupila druhá generace - Velký a Malý Šmejd. Tito křečci byli již od malinka testování na běhání ve slepených trubkách, takže jsme jim pár kousků dali k sobě, aby vznikl malinký labyrint, což se jim strašně zalíbilo. Tato technologie se postupně vylepšovala, až se nám časem povedlo vymyslet lepší způsob spojování a také byl lépe propracován kontrolní systém pro jejich sledování. Asi to zní moc odborně, celým tím popisem jsem chtěl říci, že do boku trubek byly manikúrovými nůžkami vystřiženy malé kulaté otvory, abychom přes ně viděli, kde se zrovna křeček nachází. Pokud se náhodou povedlo vystřihnout díru moc velkou, tak se využila k postavení křižovatky, tj. spojky tří cestiček. První verze skutečného labyrintu se skládala asi z 40 kusů záchodových trubek z toaletního papíru a tento měl odhadem zhruba tři patra + připravenou propojku do dalšího labyrintu a samozřejmě dva východy na zem, aby křečci mohli vyjít. V dalších verzích jsme zkoušeli experimentovat s trubkama a různými lepidly, kde se jednoznačně osvědčil Herkules na papír. Papírové trubky nejsou stejné, je dobré vybírat spíše ty tvrdší, které se nerozpadají, resp. nerozbalují. Takové fušerské trubky by křečci jako první zlikvidovali a bylo by po labyrintu a také po naší zábavě. Důležitý je také průměr, postupným sbíráním jsme zjistili, že existují tři základní rozměry, obecně je nejlepší ten největší, což křeček určitě ocení, protože se bude moci v trubce i otočit. U tenčích trubek to je problém, zde již nemají "plnoštíhlí" křečci dost místa a musí dojít k nějaké křižovatce nebo do širší trubky. Postupným vylepšováním jsme vyrobili celkem čtyři labyrinty, ten třetí v řadě je dokonce znám i z televize. Poslední verze je již tak složitá, že je zde dost problém křečka vůbec najít, křečci si však z toho nic nedělají, po prvotním průzkumu se většinou osmělí a začnou zde běhat naplno.

První verze webu  Druhá verze webu

 

Z výše uvedených zjištění je jasné, že jsme se o své úspěchy a informace chtěli také podělit s ostatními. Právě proto byl vytvořen první web pod názvem Hamster Page obsahující informace o našich čtyřech křečících (Buřt, Vypínač, Velkej Šmejd a Malej Šmejd). Časem jsme zjistili, že tato verze webu není jednoduše rozšiřitelná a byla příliš složitá na údržbu a doplňování. Rozhodli jsme se tedy jít cestou využití databáze s možnosti přidávání libovolného počtu křečíků (v této verzi jich bylo celkem 9). Samozřejmě jsme se snažili postupně i vylepšovat design, viz například následující dvě nikdy nerealizované verze.

Nikdy nevyužitý návrh křečkowebu Nikdy nevyužitý návrh křečkowebu

 

Z pravého obrázku nakonec vznikl nový grafický základ webu, ale nikdy nám příliš nevyhovoval i proto, že se jinak zobrazoval v prohlížeči Internet Explorer a jinak ve Firefoxu. Během roku 2009 jsme přemýšleli jak z této sitace vybruslit i když z hlediska funkčnosti byl web v pořádku. Rozhodli jsme se tedy jít do větší designové změny , což se snad díky skvělému návrhu Sandry Tejnecké povedlo.

Nový web - hlavní stránkaNový web - FAQ

 

Nová verze sice ještě neobsahuje veškeré články z původního webu, ale vše budeme postupně doplňovat. Nově se můžete těšit například na sekci FAQ, kde najdete nejčastěji se objevující dotazy z diskusí. Pro začátečníky se jistě hodí Seznam dostupných knížek o křečcích, pro pokročilé pak latinské pojmenování křečků, kteří se na našem kontinentu mohou vyskytovat. Časem zde budeme doplňovat i další témata podle vašeho zájmu.

Doufáme, že na našem webu najdete vše co potřebujete - prohlédnete si naše fotografie, přečtete dostupné otázky a odpovědi (FAQ) a případně také podiskutujete o nějakém problému. Přejeme vám mnoho krásných žážitků s vaším zvířátkem.

Team křečkowebu