FAQ: Jakého věku se dožije křečík džungarský?

Křeček se dožívá věku asi 2-3 let, občas i více. Ale i když se o něj sebelépe staráte, může zemřít i ještě mladý, na nemoc nebo po náhodném pádu. Je to vždycky smutné, když umře domácí zvířátko, ale zvlášť tehdy, když nevíte proč. Když tedy váš křeček umře a vy neznáte příčinu, promluvte si o tom se svým veterinářem. Možná bude vědět, co se stalo.

Staří křečci hodně spí a jen zřídka opouštějí své obydlí, aby se nažrali nebo se pustili na kratší výlet. Hubnou a mají vratké nožičky. Někdy také oslepnou. To však není zdaleka tak tragické, protože se dokážou dobře orientovat podle čichu. Tak stará zvířátka nemívají bolesti. Pokud má křeček ještě zájem o jídlo, podávejte mu jeho oblíbené krmení a jinak jej nechte v klidu. Během několika dnů prostě klidně usne navěky.

A jestli jste měli křečka opravdu rádi, nenechte se odradit a pořiďte si místo něj dalšího. Samozřejmě ale musíte pořádně vyčistit a desinfikovat klec a všechno, co v ní bylo, abyste si byli jistí, že na nového křečka se nepřenese žádná nákaza.

 

Zdroj: vlastní zkušenosti /  publikace "Křeček", Otto von Frisch /  publikace "Křeček", Helena Piersová