FAQ: Jak na bludiště z papírových trubek?

Idea bludiště pro křečka je skvělá, ale samotná stavba není až tak jednoduchá. Nejdříve je třeba začít co nejčastěji chodit na záchod a sbírat ruličky z toaletního papíru. Až jich budete mít alespoň deset, můžete se pustit do prvních experimentů. Před samotnou prací si však připravte malé nebo manikúrové nůžky, lepidlo (nejlépe Herkules) a kolíky na prádlo. Nejdříve si tedy popíšeme teorii. Do kvalitních papírových ruliček vystřihneme otvory o průměru 1-1.5cm a to z obou boků a shora. Zespoda musí trubka zůstat celistvá. Trubky s otvory můžeme k sobě různě nalepit a spoje přichytit pomocí kolíků na prádlo. Tak a teď si toto předvedeme v praxi v několika bodech (viz foto):

01. základem všeho je kvalitní papír s vhodnou ruličkou (trubkou),
02. pro budoucí cestičky potřebujeme spíše tvrdší trubky bez odstávajících kousků papíru,
03. důležité je vybrat kvalitní trubky,
04. nyní vystříháme několik otvorů, max. průměr by neměl být větší než 1.5cm (pokud by otvory byly větší, křeček by se snažil přes ně procházet), vystřižené kolečka můžeme dát křečkovi jako podestýlku,

Základem všeho je kvalitní rulička Pro budoucí cestičky potřebujeme kvalitní trubky Ověřujte kvalitu vybraných trubek Vystřihněte malé otvory v trubce

05. pokud máte trubky s odstávajícím papírem, opravte jej pomocí lepidla,
06. pro následující pokusy můžete použít libovolné papírové trubky, jejichž průměr je alespoň 45mm,
07. tvorba křižovatky 1: vystřihněte otvor a výřez dle obrázku,
08. tvorba křižovatky 2: zkoušejte zda do sebe trubky pasují, jinak to opravte

Oprava odstávajícího papíru Trubky musí mít průměr alespoň 45mm Vystřihněte otvor a výřez Zkuste je do sebe napasovat

09. tvorba křižovatky 3: ověřte finální přilnavost a blízko spojnic vystřihněte díry, pomohou nám lépe oba kusy slepit
10. tvorba křižovatky 4: slepte oba díly dohromady, pro lepší uchycení použijte prádelní kolíky
11. tvorba křižovatky 5: pohled na lepené díry z křečcí perspektivy, nechte lepidlo zaschnout
12. tvorba křižovatky 6: vystřihněte zbývající díry

Ověření přilnavosti Slepte oba díly Pohled na lepení zevnitř Vystřihněte zbývající otvory

Celý následující proces tvorby bludiště se pak už jen skládá ze stříhání a následného lepení a dalšího střihání téměř až do nekonečna. Můžete si postavit bludiště jen velmi jednoduché, složitější nebo extrémně složité, vše záleží na tom, jak dlouho vydržíte stříhat, než vás opustí ruce nebo třeba i nůžky. V následující části se můžeme podívat na naše skutečně první bludiště pro křečky. Zcela vynecháme pracovní verzi, která se skládala jen z několika pospojovaných trubek volně poházených po zemi. Právě zde jsme zjistili velkou zálibu našich křečků procházet těmito trubkami - to byl hlavní impuls k pokusu vytvořit něco lepšího, co by naši křečci ocenili. Na prvním obrázku máte pohled na hotové bludiště z ptačí perspektivy, jejímž základem jsou papírové pylony, na které se poté lepí samotné cestičky. Celek je pak velmi pevný a odolává i horšímu zacházení. Přes tyto pylony křečci také občas lezou a to jak nahoru, tak i dolů. Na dalších pohledech je vidět celé bludiště včetně malého odpočinkového parkoviště v horní části. To většinou sloužilo jako místo pro prvotní umístění křečka. Hlavní východ nebo také vchod byl u této verze jediný a je detailně vidět na sedmém obrázku.

Ukázka hotového bludiště Ukázka hotového bludiště Ukázka hotového bludiště Ukázka hotového bludiště
Ukázka hotového bludiště Ukázka hotového bludiště Ukázka hotového bludiště Ukázka hotového bludiště

Snad se vám tento úvod do stavby bludiště nebo také labyrintu líbil, v některém dalším díle se podíváme na složitější bludiště, které sloužilo za základ našeho mediálního vzestupu na televizních obrazovkách. Musíme přece naše malé kamarády také nějak propagovat veřejnosti, no ne? :-)