FAQ: Čím křečkovi vybavit obydlí?

Než začnete vašemu křečkovi pořizovat výbavu, berte na zřetel, že křečci jsou hlodavci. V horní i dolní čelisti mají po jednom páru řezáků, které stále dorůstají. Aby tyto zuby nevyrostly do přílišné délky, jsou zvířata nucena často hlodat. Z této skutečnosti plyne, že v okolí křečka nesmí být žádné materiály, které jsou pro něj jedovaté, a že bude třeba čas od času dokoupit ten či onen předmět do křečkovy klece, bude-li váš křeček příliš pilný a ohlodá jej do rozpadnutí.
 
Klec
Specializované prodejny nabízejí kovové klece v nejrůznějších velikostech a provedeních.Kterou si vyberete, bude určitě souviset i s tím, kolik budete do klece chtít investovat peněz. Čím bude klec prostornější, tím lépe. Váš křeček bude v době aktivity velmi podnikavý. Rád bude šplhat po vodorovných mřížích a rád se zahrabe do co možná nejhlubší vrstvy podestýlky. Miska tvořící dno by měla být co nejvyšší, aby při hrabání napadalo z klece příliš noho podestýlky ven. Křečci jsou velmi zvědaví a rádi prozkoumávají na vlastní pěst také prostor mimo svou klec. Proto si všímejte i správné vzdálenosti mezi jednotlivými dráty konstrukce. Nevěřili byste, jak malou mezerou se křeček dokáže protáhnout. Kam jednou prostrčí hlavičku, tam proklouzne i celé tělíčko.
Pro křečky nejsou vhodné bedny ze dřeva nebo dokonce z kartónu. Nedokážou dlouho odolávat jejich hlodavým zubům. Kromě toho jsou nehygienické, protože časem nasáknou močí. Odmyslíme-li si nepříjemný zápach, dráždí amoniak obsažený v moči také sliznice křečka. Rovněž jsou nevhodné klece s vloženým drátěným roštem na podlaze. Křečci se pak nemohou na dně zahrabávat. Kupte klec i ostatní vybavení včas, aby váš křeček nalezl svůj domov při příchodu již kompletně připravený.
Nechcete-li pozorovat křečka přes mříže, můžete mu pořídit větší terárium. Sice z něj nevypadává podestýlka, ale špatně zde cirkuluje vzduch a drží se velké vlhko a teplo. Zvířata tím mohou být podrážděná a v některých případech mohou dokonce onemocnět. Vyvarujte se také používání starých terárií. Dříve se totiž terária lepila okenním tmelem, který obsahoval olovo. Křečci všechno ohryzávají a proto je to pro ně nebezpečné. Silikon, kterýže k tomuto účelu používá v posledních letech, je naproti tomu pro křečky zcela bezpečný. Náhradou za vodorovné mříže klece byste měli v teráriu vytvořit křečkovi co nejvíce jiných možností ke šplhání a přísun vzduchu. Poklop terária zhotovte z pozinkovaného pletiva. Křeček bude mít další možnosti ke šplhání (a ochranu například před kočkou a jiným domácím zvířetem). Poklop však nemůžete přes terárium pouze položit, protože by jej křeček dokázal snadno odsunout. Nejlepší je vyrobit dřevěný rám, na jehož horní okraj napnete pletivo a celý poklop pak nasadíte na terárium.
Doporučení:
Materiál: kovová klec se dnem tvořeným mísou z plastu
Velikost: minimálně 50*30*25 cm, ideálně 70*40*35 cm
Konstrukce: s možností odklápění horní části (střechy)
Vzdálenost drátů konstrukce: 1,0-1,3 cm (vodorovné uspořádání drátů)
Plastová mísa: minimálně 7 cm vysoká
 
Domeček na spaní
Křečci žijící ve volné přírodě spí výhradně ve svých podzemních příbytcích. Jsou v nich chráněni před nepřáteli i před nepřízní počasí. Váš křeček si však těžko ve své kleci postavit takový příbytek, a proto potřebuje domeček na spaní. K tomuto účelu může sloužit květináč obrácený dnem vzhůru, na jehož okraji prorazíte otvor (ostré hrany je třeba zbrousit!). Specializované prodejny nabízejí nejrůznější skrýše pro křečky ze dřeva, keramiky nebo plastu, které se buď postaví na podložku a nebo se mohou zavěsit na drátěné mříže klece (jsou opatřeny žebříkem). Pro křečky jsou naprosto nevhodné uzavřené plastové domečky na spaní s podlahou. Nejsou dostatečně prodyšné, vlhký vzduch se sráží na jeho stěnách.
 
Nádoba na krmivo a pití
Na sypané krmivo použijte misku z keramiky či porcelánu, protože je svou větší váhou stabilní. Lehká (plastová) miska by se mohla snadno převrhnout. Krmivo však můžete nasypat i do čistého koutku klece.
Na seno a zelené krmivo jsou velmi praktické jesličky.
Na pitnou vodu je nejvhodnější napáječka, která se dá připevnit na mřížku klece nebo se gumovou přísavkou přitiskne na sklo terária. Měla by být opatřena kuličkovým ventilkem, aby do klece nekapala voda. Křeček se rychle naučí napáječku používat. Pokud je chovné zařízení dosti prostorné, je vhodné do rohu naplocho položit menší sklenici nebo jinou podobnou nádobku. Křeček si většinou zvykne do sklenice močit a často i kálet. Každodenním vymýváním sklenice pak zabráníme nepříjemnému pachu. Podávat křečkovi vodu v misce není vhodné, protože do ní velmi rychle nahází slámu nebo krmení.
 
Zařizovací předměty (sportoviště)
Kolotoč (otáčivé kolečko): Je nepostradatelnou součástí základní pohybové výbavy křečka. Poskytuje dostatek pohybu a křečkovi se zpravidla velmi líbí. Dávejte však pozor při koupi kolotoče na jeho provedení. Zcela nevhodné jsou kovové či plastové kolotoče s šprušlemi, mezi kterými jsou mezery. Křečkovi do nich při běhání zapadávají tlapky. Zvolte tedy plastový kolotoč s plnou plochou pro běhání. Pokud začne kolotoč po nějaké době používání skřípat a vrzat, pak by mělo stačit jemně promazat středovou osku jedlým tukem (stolní olej, máslo).
Dřevěný žebřík: Poslouží jako schůdky k zavěšenému domečku na spaní nebo z nich udělejte schůdky do pater klece nebo můstky přes větvičky.
Houpačka: Prolézání přes houpačku působí křečkovi také radost. Záleží však, zda se do klece vejde, protože zabírá více místa.
Papírové trubky: Křečci rádi prolézají trubkami (ruličkami). Jelikož v přírodě žijí ve svých podzemních stavbách, cítí se v těchto temných chodbičkách velmi příjemně. Nejvhodnější jsou papírové trubky od toaletního papíru, které křečci rádi trhají a škubou a kousky papíru si často vystýlají domeček. Na papírové trubce pokud možno nechávejte vždy i zbytek neodmotaného toaletního papíru, velmi rádi jej také škubou a nosí do domečku.
Větvičky: Na malých větvičkách s hrubou kůrou dovede křeček velmi dobře lézt, brousí si o ně drápky a uspokojí na nich i svou potřebu hlodat. Příliš úzké rozvětvení však raději odřízněte, protože by v něm křečkovi mohla uváznout nožička. Větvičky můžete vzpříčit mezi mřížky nebo upevnit lýkem. Občas zkontrolujte, zda jsou stabilní.
Další vybavení: Specializované prodejny nabízejí také různé další vybavení. Toto zařízení se však dá používat jen ve volném výběhu v místnosti, v kleci by zabíralo moc místa.

Podestýlka a hnízdo
Na vystlání podlahy klece jsou nejběžnější a nejvhodnější piliny, nebo přesněji řečeno hrubší hobliny. Taktéž je vhodná biologická podestýlka. Obojí dostanete koupit ve specializovaných prodejnách. Podestýlka pro kočky a písek jsou pro nožičky křečka příliš ostré. Se zeminou, která se vám možná zdá mnohem přirozenější, můžete ke křečkovi snadno zavléci různé nemoci.
K vystlání a tepelné izolaci domečku si křečci stavějí hnízda. K tomu potřebují vhodný materiál, například neparfémované papírové kapesníčky, dřevitou vlnu, seno, slámu, lepenku.
 

Zdroj: vlastní zkušenosti /  publikace "Křeček", Otto von Frisch /  publikace "Křeček", Helena Piersová