FAQ: Jakou knížku o křečcích si mám koupit?

V aktuální nabídce nakladatelství je dostupných celkem dost zajímavých a poučných knížek. Níže najdete seznam starších i aktuálních knížek či publikací na toto téma včetně krátkého popisu a našeho zhodocení a subjektivního hodnocení na prezentovanané informace jak po stránce grafické, obsahové, tak i z hlediska srozumitelnosti. Věříme, že si v této široké nabídce vyberete, je dobré mít potřebné informace ještě před nákupem vašeho zvířátka.

 

Křeček Autor: Peter Hollmann, Monika Wegler
Název: Můj křeček a já
ISBN: 80-7236-439-1 (vydáno v roce 2006)
EAN: 9788072364398
Vydal: Nakladatelství Jan Vašut (www.vasut.cz)
Počet stran: 64
Cena: 99 Kč
Popis vydavatele: Tak toto je můj křeček: Jak zvířata poznat a rozumět jim. Budovat důvěru už od začátku: Budete mít přítulného křečka. Hraní a zábava s křečkem: Hodiny napínavé zábavy pod vlastní střechou. Šťastné stáří: Co starým křečkům dělá dobře.
Naše hodnocení: 10 / 9 / 9  (grafika / obsah / srozumitelnost, 10=nejlepší)
Jedna z nejkvalitněji provedených knížek s určením pro začínající chovatele (děti). Obrázkově velmi kvalitně provedená knížka s mnoha zajímavými a úsměvnými kresbami a příběhy od Gabriele Link-Grün. Na začátku hned uvádí deset nezbytných pravidel pro vybavení, dalších deset pro výživu a nakonec také pro péči o vašeho křečka. Je zde krásně popsáno, jak získat jeho důvěru a to krok za krokem včetně fotografií. Najdete zde také doporučení, jak si hrát s křečkem, ukázky prolézaček, testy na to jakou povahu má křeček nebo jak se křeček cítí. Knížka se nevyhýbá ani stáří křečka, popisuje jak mu pomáhat a také jak se s ním rozloučit. Mimo to zde najdete i přehlednou tabulku zobrazující s jakým jiným zvířátkem se křeček snese. Pokud to s pořízením křečka myslíte vážně, začněte pořízením této knížky!

 

Křeček Autor: Georg Gaßnet
Název: Křeček milý roztomilý aktivní
ISBN: 80-247-1661-5 (vydáno 18.4.2006)
EAN: 9788024716619
Vydal: Grada Publishing a.s. (www.grada.cz)
Počet stran: 64 (brožovaný výtisk)
Cena: 129 Kč
Popis vydavatele: Víte, čím uděláte svému křečkovi radost? Poskytneme vám veškeré informace o tom, jak se máte o toto úžasné zvířátko starat. Dozvíte se, jaký domov křečkovi vyhovuje, jak mu klec nejlépe zařídit, aby měl dost prostoru na pohyb, hraní i na schovávání zásob. Budete vědět, jak křečka zdravě a správně krmit, jakými pamlsky jej odměňovat, jak se starat o jeho zdraví.
Naše hodnocení: 10 / 9 / 9  (grafika / obsah / srozumitelnost, 10=nejlepší)
Opět krásně graficky zpracovaná knížka vhodná primárně pro děti. Popisuje původ křečka a jak se z něj stalo domací zvíře, dále jeho fascinující schopnosti a smyslové vnímání, typické chování  a jejich zvukové projevy, dostupná zbarvení křečků zlatých, džungarských, campbellův, roborovského a křečíka čínského. Věnuje se výběru vhodného křečka včetně pohlaví a následně i výběru vhodné klece a výbavy jejich životního prostoru. Následně popisuje jak vytvořit zábavné prostředí pro křečky včetně výběhu po bytě, doporučuje vhodnou potravu a také pravidelnou péči. Několik kapitol se věnuje první pomoci, infekcím a parazitům a také nemocím a podáváním léků. Poslední část popisuje odchovu mláďat a výchově potomstva.

 

Křeček Autor: Peter Hollmann, Karin Skogstad
Název: Náš křeček
ISBN: 978-80-7236-450-3
EAN: 9788072364503
Vydal: Nakladatelství Jan Vašut (www.vasut.cz)
Počet stran: 128
Cena: 149 Kč
Popis vydavatele: O čem ještě před samotným nákupem vědět: Jaké existují druhy a na co si při výběru dát pozor. Jak křečka správně chovat a krmit: Co všechno váš křeček potřebuje, aby se cítil dobře. Správné zacházení a zdravá strava. Jak křečkovi porozumět a vycházet s ním.
Naše hodnocení: 9 / 9 / 8  (grafika / obsah / srozumitelnost, 10=nejlepší)
Kvalitně provedená kniha pro starší děti nebo dorost popisující na co je třeba se připravit před koupí křečka, jak poznat dobrý obchod se zvířaty, jak vybrat domeček, jak se rozhodnout mezi samečkem nebo samicí, jak poznat zdravého či nemocného křečka a jak jej  nakonec přepravit domů. Jsou zde celkem názorně popsány rozdíly mezi druhy a barvami křečků včetně popisů jejich vlastností. Následně jsou zde popsány potřeby křečka, požadavky na vybavení a také nebezpečí, která na něj v domácnosti čekají. včetně možných nemocí. Pro chovatele zde najdete rady o páření, odchovu a následné péči o malinké křečíky. Najdete zde i základní právní informace týkající se chovu hlavně z pohledu zákona číslo 246/1992 Sb. o ochraně zvířat proti týrání.

 

Křeček Autor: Peter Fritzsche
Název: Zlatý křeček
ISBN: 978-80-7236-648-4
EAN: 9788072366484
Vydal: Nakladatelství Jan Vašut (www.vasut.cz)
Počet stran: 64 (brožovaný výtisk)
Cena: 129 Kč
Popis vydavatele: Zlatý samotář na průzkumech! Večer se zlatý křeček probere, teď je v kleci pěkně živo: Čistí se, „křečkuje“ a cpe se, co se do něj vejde. Přes den pak potřebuje zasloužený odpočinek. S očima jako knoflíky a příjemným vzhledem okouzlí křeček velké i malé. Abyste se ze svého roztomilého kamaráda radovali co nejdéle, přečtěte si v této knížce vše, co potřebujete vědět o jeho chovu, péči o něj, výživě a zdravotní prevenci.
Naše hodnocení: 8 / 9 / 9  (grafika / obsah / srozumitelnost, 10=nejlepší)
Tato knížka už podle názvu je zaměřena na křečka zlatého, tedy přesně Mesocricetus auratus Waterhouse 1839. Popisuje histori od jeho objevu až po současnost, nevyhýbá se popisu výskytu křečků zlatých ve volné přírodě a také jejich životě v domácnosti. Jako jedna z mála knížek doporučuje výhradně dřevěné domečky a hračky a k našemu údivu doporučuje i nečekané využití pórobetu, který je u nás znám pod názvem Ytong. Knížka nabízí krásné pohledy na domečky a popisuje i tvorbu klece svépomocí. Zabývá se i nemocemii, správné péči a volnému výběhu křečka v bytě. Na konci knížky najdete 10 chovatelských tipů a rychlé SOS, které popisuje například co dělat, pokud vám křeček utekl.

 

Křeček Autor: Helena Piers
Název: Bydlí s námi Křeček
ISBN: 80-85768-75-5 (vydáno v roce 1995)
EAN: 9788085768756
Vydal: Nakladatelství Fragment (www.fragment.cz)
Počet stran: 32 (brožovaný výtisk)
Cena: 69 Kč
Popis vydavatele: Praktická příručka pro mladé chovatele. Zabývá se podrobně chovem křečků způsobem přístupným i malým dětem, které většinou dostanou malého kamaráda na starost. Doprovázeno množstvím fotografií.
Naše hodnocení: 8 / 8 / 9  (grafika / obsah / srozumitelnost, 10=nejlepší)
Velmi útlá knížečka která jednoduše a srozumitelně popisuje a ukazuje, co je třeba k chovu křečka. Popisuje doporučené typy a rozměry klecí, poté se věnuje samotnému výběru a nákupu křečka a také pořízení vhodného krmiva. Jako jedna z mála příruček ukazuje na fotkách vhodnou zeleninu, ovoce a také volně rostoucí rostliny, s jejíchž pomocí lze křečkovi zpestřit jídelníček. Z běžných problémů zde najdete informace, jak křečka ochočit, jak si s ním hrát, jak ho chytit, když vám uteče, jak čistit klec a jak kontrolovat jeho zdravotní stav. Samostatná kapitola je věnována naším oblíbeným křečíkům džungarským.

 

Křeček Autor: Otto von Frisch
Název: Křeček
ISBN: 80-7236-008-6 (vydáno v roce 2002)
EAN: 9788072360086
Vydal: Nakladatelství Jan Vašut (www.vasut.cz)
Počet stran: 64 (brožovaný výtisk)
Cena: 99 Kč
Popis vydavatele: Jak správně chovat křečka, aby zůstal zdravý a přítulný. V knížce naleznete mnoho praktických rad, jak křečka živit a jak o něj pečovat, doplněných o 50 okouzlujících barevných fotografii a 30 kreseb.
Naše hodnocení: 8 / 8 / 8  (grafika / obsah / srozumitelnost, 10=nejlepší)
Naše první knížka o křečcích. Publikace již od začátku informuje čtenáře, že je třeba se zamyslet, co vlastně od křečka čekáme. Knížka se primárně věnuje křečkům zlatým a o džungarských tvrdí, že nejsou pro chov v domácnosti příliš vhodná, což je nesmysl. Dále zde popisuje vhodné obydlí pro křečka, potřebné hračky a také vybavení klece. Celá kapitola se věnuje přivykání, správnému zacházení a ochočení, je zde také mnoho fotografií ukazujících šťastného křečka na zelených větvičkách nebo při lezení po mřížích. Jsou zde i důležité informace týkající se správné výživy, možných nemocí, rozmnožování a chovů malých křečíků. Prostě vše, co byste měli vědět.

 

Křeček Autor: Hana a Vladimír Motyčkovi
Název: Křečci a jejich chov
ISBN: 978-80-247-1780-7 (vydáno 30.1.2008)
EAN: 9788024717807
Vydal: Grada Publishing a.s. (www.grada.cz)
Počet stran: 144
Cena: 249 Kč
Popis vydavatele: Z publikace se chovatel křečků dozví vše potřebné, aby se dokázal o své svěřence řádně postarat a aby mu jejich chov přinášel co nejvíce radosti a poučení. Její autoři vycházejí z vlastních dlouholetých chovatelských zkušeností a obohacují je o aktuální poznatky uváděné v odborné literatuře.
Naše hodnocení: 9 / 10 / 8  (grafika / obsah / srozumitelnost, 10=nejlepší)
Jednoznačně nejobsáhlejší knížka českých autorů určená pro dospělejší populaci a chovatelské stanice. Obsahuje velmi mnoho detailních informací včetně popisu života křečků v přírodě, rady, jak a kde křečky nakoupit, jejich transportu i v rámci EU (podle vyhlášky 193/2004 Sb.) a také výběru vhodné klece. S její pomocí naučíte své děti větší zodpovědnosti za svěřené zvířátko včetně výměny podestýlky, krmení, venčení, pochopení chování a samozřejmě také hygienie a péči o zdraví křečků. Pro zaryté chovatele obsahuje přehled dosud popsaných druhů křečků, je jich zde 136! Nejstarší popsané druhy jsou Křečík daurský / křečík čínský (Cricetulus barabensis / Cricetulus griseus, Pallas, 1773) a Křečík džungarský (Phodopus sungorus, Pallas, 1773). Na fotografiích najdete i různé druhy křečíků džungarských (pearl sapphire, sapphire, gold). Pokud to myslíte s chovem křečíků vážně, je to kniha právě pro vás.